Съединените щати и Великобритания нанесоха удари по военни цели на

...
 Съединените щати и Великобритания нанесоха удари по военни цели на
Коментари Харесай

САЩ и Великобритания удариха военни цели на хутите в Йемен, двама български моряци още са в плен

 

Съединените щати и Англия нанесоха удари по военни цели на хутите в Северен Йемен. Нападенията са в отговор на офанзивите против търговски плавателни съдове в Червено море.

Двама български моряци към момента са в плен на борда на похитен транспортен съд в района.

Това са първите удари против подкрепяната от Иран формация от 2016 година насам

На този стадий не е обсъждано присъединяване на България или български военни в интервенцията, съобщи министър председателят Николай Денков.

Президентът Румен Радев организира среща с ръководителите на службите за сигурност.

Белият дом съобщи, че в случай че офанзивите продължат, ще се съветва с сътрудниците си за последващи стъпки

Поразени са повече от 60 цели на 16 места в северните елементи на Йемен, които са под контрола на хутите. Сред тях са военна база в столицата Сана и летището в пристанищния град Худейда, считан за цитадела на бунтовниците.

Ударени са командни центрове, хранилища за муниции, индустриални уреди и площадки за изстрелване на дронове.

В началото на месеца 12 страни, в това число Съдинените щати и Англия, публично предизвестиха хутите, че ще подхващат дейности, в случай че офанзивите по плавателни съдове в Червено море не спрат. През последните няколко дни имаше набези и против английски и американски военни кораби, позиционирани в региона, с цел да пазят морския търговски трафик.

Близо 15% от международната търговия по вода минава през Червено море.

Бунтовниците обявиха, че ще нападат кораби, свързани с Израел, до момента в който войната не спре

Заради нестабилната обстановка в този момент доставките се пренасочват през Южна Африка и нос " Добра вяра ". Това бави и оскъпява превоза.

След военната интервенция цената на петрола на интернационалните пазари се увеличи с 2%.

Военният капацитет на хутите беше ударен от американски и английски изтребители и крилати ракети Томахоук, изстреляни от подводници и кораби в Червено море. Вашингтон и Лондон дефинираха офанзивата като акт на самоотбрана.

Снимка: Ройтерс


" Нашата цел е доста ясна – да понижим напрежението и да възстановим стабилността в района ", сподели министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак.

Американският президент Джо Байдън акцентира, че са вероятни още ограничения против бунтовниците, с цел да се отбрани ''свободата на интернационалната търговия''. Мисията беше подкрепена от Нидерландия, Канада, Бахрейн и Австралия.

Идеята на министър Тагарев е била да се изпратят един или двама офицери в координационни центрове

" Австралия ще продължи да поддържа всевъзможни дейности, които утвърждават световния ред и свободата на корабоплаването в намерено море ", съобщи министърът на защитата на Австралия Ричард Марлс.

Атаките на хутите против комерсиалните кораби в Черевено море започнаха в символ на поддръжка към Хамас след началото на войната в Ивицата Газа. От ноември насам са нападнати минимум 27 плавателни съда, а един беше похитен - с български моряци на борда. Бутновниците заплашиха, че Вашингтон и Лондон ще платят " висока цена ".

Атаката е станала на към 380 морски благи източно от остров Сокотра в Арабско море

" Йеменските въоръжени сили ще продължат да попречват корабоплаването в Арабско и Червено море на израелски кораби, пътуващи към пристанищата на окупирана Палестина ", сподели военният представител на хутите Яхия Сареа.

Реакция пристигна и от районните сили. Иран и Турция осъдиха остро координираната офанзива, а иракският министър председател съобщи, че Западът уголемява спора сред Израел и Хамас в целия район. В същото време Саудитска Арабия, която водеше военна акция против хутите години наред, прикани за въздържаност. Русия изиска незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Сега огромният въпрос е дали ударите против хутите ще имат възпиращото деяние, или ще се стигне до още по-голяма ескалация.

Американският унищожител „ Мейсън “ се е притекъл на помощ на кораба

Някои анализатори показват, че бунтовниците няма да могат да си разрешат огромен отговор, тъй като водят борба вътре в Йемен против интернационално приетото държавно управление.

От друга страна хутите са подкрепяни от Иран, който наскоро разположи боен транспортен съд в региона на Червено море.

Хутите приветстват посетителите

През последните месеци Западът неведнъж уточни Техеран като подбудител на атките по корабите. Нещо, което Иран изрично отхвърля.

" България не взе участие във военните удари "

България не взе участие по никакъв метод във военните удари, нанесени от обединението против хутите в Червено море, изясни министър-председателят. Той увери, че има периодически контакт с българите.

На " Донкуков " 2 президентът Румен Радев беседва с шефовете на службите поради ескалацията на напрежението в района и положението на нашите моряци.

Корабът с двама българи на борда към момента продължава да е в плен на йеменските бунтовници

След офанзивите против военни обекти на хутите в Северен Йемен, българският министър председател увери: " не участваме в интервенция " Пазител на просперитета ".

" Никога не е обсъждано да се изпращат войски или кораби, просто не е имало подобен диалог. Евентуално да се изпратят един или двама офицери в командваните центрове ", изясни Денков.

Властите ни поддържат контакт както с българските моряци, по този начин и с похитителите им, сподели още министър-председателят.

Миналата седмица боен транспортен съд на Военноморски сили на Съединени американски щати реагира на вик за помощ от товарен транспортен съд

" Екипажите бяха изтеглени, усложнението идва тъкмо от това – знаете морските правила – капитанът и асистент капитана са последните, които напущат кораба, в случай че те решат да го изоставен, евентуално могат да го създадат незабавно, само че това ще бъде срещу разпоредбите ", добави Денков.

Президентът също следи развиването на обстановката с пленените наши моряци и ескалацията в Червено море. Държавният глава е провел и среща с шефовете на разследващите служби и ДАНС.

Снимка: Ройтерс

Според арабиста проф. Владимир Чуков въздушните удари ще ескалират в допълнение рецесията.

" Ние сме една от тези 50 народи, които са пострадали от дейностите на хутите. Едва ли хутите са към този момент толкоз склонни да пуснат заложниците, които най-вероломно бяха отвлечени ", изясни той.

Висши военни на йеменските бунтовници се качиха на плавателния съд за ревизия

Експертът разчита ракетния обстрел като спомагателен риск за сигурността.

" Виждаме обстановка, която е невиждана, те са директна опасност за Европа, за нашата енергийна сигурност, за целия свят ", сподели проф. Чуков.

Според проф. Чуков въздушните удари е допустимо да се трансфорат в искрата, която да разпали нов районен спор след войната на Израел против Хамас.

Те удостоверяват, че плавателният съд е в пристанищната зона на Ходейда

Корабите " Галъкси Лийдър " и " Руен " изчезнаха безследно през ноември и декември, откакто бяха отвлечени в Червено и Арабско море. Галакси Лийдър действително е под контрола на хутите и сега, по последна информация е покрай пристанище Худейда.

Изпратихме въпроси до министерствата на защитата и на външните работи. От двете министерства се въздържаха от коментар по ескалацията на напрежението в Близкия изток. Мълчание на този стадий и от службите за сигурност. 

За първи път в България по bTV ще приказва един от водачите на придвижването " Хути ". Ексклузивно в " 120 минути " в неделя пред Светослав Иванов от Йемен ще застане Мохамед ал-Бухайти.   По репортажа работиха Яна Бързакова и Христиана Червенкова.

 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР